Éber-emlékház

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

Id. Éber Sándor, ifj. Éber Sándor és Éber Anna művészete

Nyitvatartás: keddtől - péntekig 10-16 óráig.

Előzetes bejelentkezéssel látogatókat ettől eltérő időpontban is fogadunk.

 

Id. Éber Sándor, ifj. Éber Sándor és Éber Anna művészete (1988) Virtuális séta.

Baja XX. századi művelődéstörténetének meghatározó szereplője az Éber család volt.

A ház, amelyben éltek, egyszerre mutatja be a hamisítatlan polgári életmódot, valamint a művészcsalád munkásságát

Ha ma Baja keskeny, csendesen kanyargó kis utcáján, a Jókai utcán végigmegyünk, az Éber-emlékház repkénnyel borított udvara kedvesen beljebb hívogat, ahol három festőművész: id. Éber Sándor, s gyermekei, ifj. Éber Sándor és Éber Anna féltő szeretettel, gonddal őrzött hagyatéka várja a látogatót. A festményeken, rajzokon, szobrokon kívül ez a ház őrzi az Éber család több évtizeden keresztül gyűjtött értékes helytörténeti, irodalomtörténeti dokumentumait, s a bácskai, sárközi vidékről származó néprajzi, népművészeti tárgyakat is.

Az Éber család egykori otthona azonban nem pusztán művészi hagyatékok kiállítóhelye. E régi ház falai megőrizték egy XX. század eleji kisváros művészeti életének, polgári értékrendjének, ízlésének tárgyi emlékeit, egy sokszor visszavágyott polgári életforma szellemiségének lenyomatait.

id. Éber Sándor freskófestő erőteljes vázlatai, a művésztársak ragyogó portréi mellett lendületes tájképek sorakoznak az emlékház falain.

Éber Anna alkotásai az érzelmi elmélyülést tükrözik, a tájképekben s a portrékban egyaránt. A képek színvilága az olasz iskola ragyogását jellemzően tükrözik, mégis a nőies könnyed ecsetkezelése megkapó.

ifj. Éber Sándor a pasztell művésze. Jelenleg a festő szűkebb hazájának „portréját” bemutató képsorait láthatjuk. Témái a Duna, az ártéri erdők, morotvák és az öreg halászok már letűnő világát jelenítik meg. a csendes víztükör, az örök természet mozdulatlanságát sugározva.

Ritkaság látni így egy család művészi kibontakozását, bár eltérők a műfajok, a kifejezési eszközök, mégis művészetük egylényegűsége fölismerhető.

Ifj. Éber Sándor évtizedeken keresztül ápolta, rendezte a család hagyatékát, felépítve az emlékház megjelenési formáját, s a lokálpatrióta nemes gesztusával 1985-ben szülővárosának adományozta a gyűjteményt, megnyitva a nagyközönség előtt.

„Ahogy a Duna-parton, a leszakadó, agyagos parton látod, hogy mikor van áradás, mikor van agyagos lerakódás, ebben a házban is így, 150-200 esztendő óta hol fellobbant az olajmécs, hol elhalványult, majd újratöltődött…” (Ifj. Éber Sándor)

 

Elérhetőség:

Éber-emlékház

6500 Baja, Jókai u. 19.
Tel: 79/324-216, 79/324-173

E-mail: bajaimuzeum@gmail.com